TEST! Vi har problemer med kalender-funksjonen og eksperimenter med å finne løsning!
Denne turmarsjen er fra 2023 og fra Polleidet til Lyngen kirke
(Med forbehold om endringer)
MIT FabLab – under Oksen – Lyngen kirke
Påmeldingsfrist torsdag 21. september 2023. Send e-post til yykean.lyngen@gmail.com eller ring/send SMS til (+47) 901 444 67
Kl. 09.00 – Oppstart med Fredrik Aspö som guide fra MIT FabLab
Kl. 14.00 (eller tidligere) – Kort guiding ved Lyngen kirke
Kl. 15.30 – Avslutningsarrangement på MIT FabLab
For de som trenger det, så ordner vi transport fra Lyngseidet til MIT FabLab etter marsjen. Gi beskjed om ønsket transport ved påmelding.
Påmeldingsgebyr er NOK 60,- for voksne og NOK 30,- for barn under 16 år. Startgebyret inkluderer en «Arktinen pilgrim Lyngen» premie.
Vi tar i mot betaling med kort, Vipps og (kontantbeløp vi ikke trenger å veksle).
Turmarsjen er på den offisielle turmarsjkalenderen til Norges Turmarsjforbund.
Arktinen pilgrim – Lyngen
Årets turmarsj er rundt 13 km lang. Denne marsjen har ikke så mye stigning og en guide følger gruppen Polleidet – Lyngen kirke. Det blir pause ved en gapahuk langs traseen.
Marsjen på 13 km som går under Oksen er merket med pilgrimsfisken.
Traseen inneholder ikke mye stigning og er nokså flat. På det laveste er løypa 9 meter over havet, det høyeste er 143 m.o.h. Gjennomsnittshøyden er 67 m.o.h.
Det er også mulig å gjøre turmarsjen tur/retur, da blir marsjen rundt 26 km. Returen følges ikke av en guide.
Vi vil fyre bål på MIT FabLab etter marsjen.
Arktinen pilgrim – Skibotn
Dagen før, 23. september arrangeres en vandring fra Brennfjell camping til Circle K bensinstasjon i Skibotn.
Et bilde lengre opp i Skibotndalen
Bakgrunn for turmarsjen – Arktinen pilgrim
De første læstadianske predikantene bosatte seg på Polleidet.
Vi arrangerer vandringen nedover Skibotndalen til skibotn og neste dag fra Polleidet til kirka på Lyngseidet.
Planen er at disse vandringen i løpet av noen år skal være de to siste etappene på en hel uke med vandring gjennom Tornedalsområde. Lyngen kommune ble som kjent en del av Tornedalsrådet 1. januar 2022 og det er naturlig at vi tar initiativ til et slikt arrangement. Storfjord kommune har vært en del av «Tornedalen» lenge.
De som deltar på den første vandringen i år har derfor en unik mulighet til å være med på den aller første vandringen med to etapper i et større vandre-arrangement som vil foregå i tre land der folk har vandret i all tid mellom Bottenviken og Ishavet.
Arrangør
Det har vært et nordisk folk-til-folk samarbeid vest-øst i tusener av år som vi vil videreutvikle. Lyngen kvensk-finsk forening, Kvensk Finsk Riksforbund, og vår nordiske samarbeidsorganisasjon Kveenimaayhistys (Kvenlandsförbundet) er interessert å komme i kontakt med alle som kan bidra til den arktiske pilgrimsferden fra Bottenviken til Ishavet.
Arktinen
Arktinen er finsk for «arktisk». Den finske bibelen og det finske språket var i mange år et mye brukt språk i kirke, kapell, bedehus og forsamlinger. Det finske (finsk, kvensk, meänkieli) språket var folkespråket også utenfor det vi i dag kjenner som Finland. Det finske språket har vært like utbredt som det norske/svenske språket for mange slekter i Nord-Troms, Tornedalen og Nordkalotten.
Grønn
Arrangørene vil implementere grønne og bærekraftige løsninger i Arktinen Pilgrim.
Fisk
Fisken er vår pilgrimsillustrasjon av flere grunner:
Fisken er et viktig folkelig religiøst symbol.
Fisken i logoen er den vi finner i de eldste helleristningen i området. Den symboliserer havene, innsjøene og elvene i området som er fulle av fisk.
Fisken har vært og er en salig kilde til proteiner og mat. Fisken har og vil alltid sikre folk arbeid. Den symboliserer mer enn noe annet næringsutvikling i de arktiske områdene.