15 – 18 Et år på videregående skole (lukio) i svaneland?

Kvenske og finske lokalforeninger

AFS Norge formidler utvekslingsprogrammer for elever på videregående skole. Dette er en gylden mulighet til å tilbringe et helt skoleår i Finland – de tusen svaners land.

Del denne på:

Den beste måten å bli flink i et språk er å tilbringe tid der språket brukes daglig. Kvensk Finsk Riksforbund har kartlagt hvem som tilbyr utvekslingsprogram for elever på videregående skoler. Det er to programmer som tilbyr opphold i Finland: Youth for Understanding (YfU) og American Field Service (AFS). Et år i Finland koster rundt NOK 90.000. Søknadsfristen er vanligvis i begynnelsen av året for skoleåret som starter på høsten. Statens Lånekasse kan også bidra til et utvekslingsår på videregående skole i Finland. Et utvekslingsår betyr at man får en finsk familie og nye venner samt andre perspektiver. På denne siden er en liten presentasjon av AFS sitt program.
Kvenske og finske lokalforeninger

De har fine vintre i Finland

I tillegg kan enhver i aldersgruppen som ønsker å dra til Finland ta kontakt med Kvensk Finsk Riksforbund. Forbundet har et stort nettverk begge veier og kan også bidra med stipender.

Kvensk Finsk Riksforbund kan også bidra motsatt vei. Finsk ungdom som vil tilbringe tid i Norge er en ønsket ressurs av flere grunner. De kan for eksempel snakke finsk med finsktalende lokalsamfunn i fritiden. (Det blir nok god anledning å praktisere skandinavisk også).

AFS

Kvenske og finske lokalforeninger

Hopp i det!

Du må være mellom 15 år 8 måneder og 18 år 8 måneder når programmet starter.

AFS Norge tar i mot søknader, formidler skoler, hjelper til med vertsfamilie, og kan også bidra på andre måter for de som ønsker det.

Lenger ned på denne siden finner du direkte link til søknadsskjema.

På AFS sine nettsider finner du mer og oppdatert informasjon om tilbudet: AFS Norge.

Skolen

Kvenske og finske lokalforeninger

På skolen

Finland har et av de beste skolesystemene i verden, så du kan se fram til timer som er både engasjerende og krevende. Du vil gå på en offentlig videregående skole (lukio), hvor skoleåret er delt inn i fem eller seks perioder. Finsk, svensk, fremmedspråk, matematikk, naturfag, psykologi, kunst, musikk, historie og geografi er fag du kan velge blant.

Tar du et skoleår i utlandet med AFS, er det viktig å huske på at nettopp skolen er en svært viktig del av utvekslingsåret. Skolesystemet varierer mye fra land til land. Det som er felles uansett hvor du drar, er at både AFS og vertsskolen din forventer at du er engasjert, gjør ditt beste og følger skolens regler.

Språk

Finsk er hovedspråket i Finland. Svensk er også et offisielt språk, og i tospråklige områder snakker man begge språkene.

De fleste lærer seg det nye språket forholdsvis raskt, og man må heller ikke glemme at man vil ha mye igjen for å kunne snakke et ekstra språk seinere i livet!

Hvert år reiser norsk ungdom til mange forskjellige land med AFS. De aller fleste kommer hjem og snakker vertslandets språk flytende, det være seg finsk, thai, spansk, tyrkisk, kinesisk, engelsk, tysk eller et annet språk.

Familieliv

Kvenske og finske lokalforeninger

Tervetuloa!

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Finland tenker, handler og lever.

Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen. Det er vanskelig å finne vertsfamilier til røykere og vegetarianere. Det er svært få katolske kirker i Finland, og AFS Finland kan derfor ikke garantere tilgang til dette.

Familie er veldig viktig i Finland, og det er vanlig at alle deltar i husarbeidet.

Måltider i Finland er mindre formelle enn i mange andre land, så i ukedagene kan det hende du må tilberede måltider til deg selv. I helgen samles mange familier for å spise sammen, og snakke om uka som har gått. Maten er ofte enkel, men næringsrik, og ligner det vi spiser i Norge. Kaffe drikkes det mye av, også blant tenåringer, gjerne sammen med søtt brød kalt pulla.

Et utvekslingsår med AFS er ikke bare en reise fra A til B, men en opplevelse for livet – full av spennende utfordringer. Er DU klar for verden?

Krav

Kvenske og finske lokalforeninger

Noen krav på veien mot Finland

For å reise på utveksling med AFS, må du oppfylle noen formelle krav. Disse kan variere fra land til land. I tillegg legger vi vekt på personlighet og motivasjon.

Alder

For å ta et skoleår i utlandet må du være mellom 15 og 18 år gammel. Hvert enkelt vertsland har sine egne krav til alder, basert på regler for å søke om skoleplass.

Helse

Det er viktig at du kan dokumentere at du har god fysisk og psykisk helse og ikke lider av alvorlig sykdom som krever spesiell oppfølging eller at du tar medisiner. Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser, diabetes, astma/allergi, eller andre kroniske sykdommer, trenger vi så mye informasjon rundt dette som mulig for å kunne behandle søknaden din.

Har du vært alvorlig fysisk eller psykisk syk, eller hatt spiseforstyrrelser, er det viktig at du kan dokumentere at du har vært friskmeldt i minst 18 måneder før utvekslingsåret starter.

Skole

Tar du et skoleår i utlandet med AFS, er det viktig å huske på at nettopp skolen er en svært viktig del av utvekslingsåret. Skolesystemet varierer mye fra land til land. Det som er felles uansett hvor du drar, er at både AFS og vertsskolen din forventer at du er engasjert, gjør ditt beste og følger skolens regler.

Selv om vi ikke har bestemte karakterkrav, legger vi vekt på både på karakterer, fravær og uttalelsene fra lærer når vi vurderer en søknad. Vi ser på motivasjon og holdning til skolearbeid, og forutsetter at alle våre deltakere tar skolearbeidet på alvor og er motivert til å gå på skole. Dette betyr ikke at du må ha bare toppkarakterer, men du kan ikke ha for stort fravær eller stryk i noen fag.

Språk

Vi anbefaler at man prøver å lære seg så mye finsk man kan på forhånd. Det vil gjøre tilpasningsprosessen og de første ukene mye enklere.

AFS Finland ordner språkkurs de første månedene eller gir deg materiell materiell så du kan studere på egen hånd før utvekslingen starter dersom det er ønskelig.

De fleste lærer seg det nye språket forholdsvis raskt, og man må heller ikke glemme at man vil ha mye igjen for å kunne snakke et ekstra språk seinere i livet!

Landspesifikke krav

Noen AFS-land har egne krav til søkere, ut fra hvem de ser det som praktisk mulig å finne vertsfamilie til. For eksempel vil noen land ikke kunne ta imot vegetarianere, søkere som har spesielle sykdommer, har enkelte allergier, eller trenger tilpasset diett. Vi skulle selvfølgelig ønske at du kunne reise dit du ønsker uansett, samtidig som vi må ta hensyn til realiteten i de ulike landene. Mer informasjon finner du under hvert enkelt program. Du kan også ta kontakt med oss her på kontoret om du vil vite mer.

Motivasjon

Kvenske og finske lokalforeninger

Motivert for å bli kjent med ny kultur?

Vil du bli kjent med en kultur på en helt ny måte?

Å reise på utveksling er ikke som å reise på ferie. Du må jobbe for å bli en del av kulturen, familien og lokalsamfunnet. Det kan være vanskelig i starten, men man får mye mer ut av året om man gir alt og starter ut spørrende og nysgjerrig.

Vil du møte mennesker fra hele verden, lære et nytt språk og lære mer om andre kulturer

Som AFSer får du en enestående mulighet til å tilegne deg kunnskap om hvordan du tilpasser deg nye miljøer. Du blir også del av et enormt nettverk: det finnes over 360 000 AFSere i verden – bli en av dem!

Er du klar for en ny skolehverdag?

Våre utvekslingsprogram er alle skoleprogram som krever at du stiller opp i timene, at du deltar aktivt og at du gjør alt av lekser.

Har du lyst til å oppleve noe nytt og spennende?

AFS Norge samarbeider med AFS Finland, noe som betyr at du kan søke deg til spennende steder i Finland. Husk å søke tidlig dersom du har spesielle ønsker.

Personlighet

Kvenske og finske lokalforeninger

Snøballkasting

Nysgjerrig

Ungdom som er nysgjerrig på verden utenfor sitt eget nærmiljø, har større sjanse for å få en vellykket AFS opplevelse. Det er også lettere for omgivelsene å komme i kontakt med en person som virker nysgjerrig og imøtekommende. Et godt spørsmål å stille er: Hvorfor vil du reise på utveksling?

Åpen

Det er viktig å være åpen når man er i nye omgivelser, enda mer åpen enn man pleier å være hjemme. Å møte nye mennesker, og få nye venner er en av de viktigste komponentene for et vellykket utvekslingsår.

Moden

Å vise modenhet for alderen og å ha en forståelse om seg selv gir en selvsikkerhet som er viktig under et utvekslingsår. Er du klar for utfordringene som kan kommer når du bor i et nytt land, men en familie du ikke kjenner fra før?

Flink til å kommunisere

God kommunikasjon er det aller viktigste for å unngå konflikter og få et godt forhold til vertsfamilien og andre.

Eventyrlysten

En vilje til å ta sunne risikoer kan føre til opplevelser som man ellers ville gått glipp av.

Respektfull

En AFSer bør tenke gjennom egne personlige grenser, og ha respekt for andres. Det varier stort fra kultur til kultur hva slags atferd som anses som respektfull, følg med på det andre gjør og spør om du er usikker.

Pragmatisk

For å få en vellykket AFS opplevelse er det viktig å akseptere ting som ikke kan endres, og finne praktiske løsninger på problemer.

Fleksibel

Å være i stand til å takle nye og ukjente situasjoner gir kandidater en evne til å tilpasse seg nye omgivelser.

Tålmodig

For utvekslingselever er det viktig å være tålmodig med seg selv og andre. Dette vil hjelpe AFSeren til å lære og vokse på opplevelsene under AFS-året. Du kan måtte følge regler du ikke er vant til her hjemme, men gi det tid og sammen vil du og vertsfamilien bli kjent med og enige om ting.

Pågangsmot

Det å sette seg selv mål som man streber etter til tross for motgang er et trekk som ofte går igjen hos aktive og engasjerte utvekslingselever.

AFS hjelper verden å lære å leve sammen

Kvenske og finske lokalforeninger

AFS’ kjerneverdier er verdighet, respekt for ulikheter, harmoni, forståelse og toleranse.

AFS er en interkulturell utdanningsorganisasjon av verdensklasse; en internasjonal bevegelse for å utvikle og engasjere globale medborgere.

Utdanne og engasjere globale medborgere

AFS forbereder og engasjerer fremtidige ledere, globale medborgere og endringsaktører. Med interkulturelle ferdigheter som er helt avgjørende i det 21. århundre, kan de engasjere, lede og samarbeide effektivt i ulike kulturelle sammenhenger. Utvekslingsprogrammene til AFS støttes av interkulturelle læringsreiser basert på forskning, og tilrettelegges av frivillige og ansatte i AFS.

Hva AFS tror på

Ved å linke sin filosofi om å «lære å leve sammen» med de globale utfordringene vi står overfor, fremmer AFS interkulturell forståelse som et kraftig og effektivt verktøy i arbeidet med å bygge en mer rettferdig og fredelig verden. AFS’ globale fellesskap omfavner forskjeller, og tror at den verden vi lever i står sterkere og er mer interessant på grunn av dem.

AFS sin formålsparagraf

AFS Norge er en internasjonalt rettet, ideell, frivillig medlemsorganisasjon som skaper interkulturelle læringsmuligheter for å hjelpe mennesker å utvikle kunnskap, ferdigheter og forståelse som er nødvendig for å skape en mer rettferdig og fredelig verden.

AFS sine verdier

  • AFS gir folk nødvendige ferdigheter for å kunne opptre som ansvarlige, globale medborgere som arbeider for fred og forståelse i en mangfoldig verden. AFS erkjenner at fred er et dynamisk konsept, truet av urettferdighet, forskjellsbehandling, og intoleranse.
  • AFS ønsker å bekrefte troen på verdi og verdighet for ethvert menneske, alle nasjoner og kulturer. AFS oppfordrer til respekt for menneskerettighetene og grunnleggende frihet, uten hensyn til etnisitet, rase, kjønn, språk, religion eller sosial status.
  • AFS’ virksomhet er basert på våre kjerneverdier – verdighet, respekt for ulikheter, harmoni, forståelse og toleranse.

Søknadsskjema

Kvenske og finske lokalforeninger
Land Finland 
Lengde Et år
Aldersgruppe 15 – 18 år
Programpris NOK 89 500 (2021)
Oppstartsdato August

Søk via skjemaet på denne linken

Opprett en søkerkonto

Etter at du har søkt vil du bli kontaktet av AFS som inkluderer intervju i din søknadsprosess.

Kontakt

Dersom du ønsker mer informasjon.

Del denne på:

Kvensk Finsk Riksforbund logo