Kvensk/finsk folkemusikk

Kvenske og finske lokalforeninger

Väinö Nilsen og Juha Tainio i godt driv på kvensk/finsk folkemusikktreff i 2019 i Skibotn (Yykeänperä).

Gjennom flere år har Kvensk Finsk Riksforbund gått i bresjen for å revitalisere denne viktige delen av vår kultur. Vi har satset mye på å samle aktører til et musikktreff hver forsommer i Skibotn de siste årene der utøverne blir kjent med hverandre og lære av hverandre. Prosjektet har også gitt unge mennesker fra kvenskfinsk miljø en unik mulighet til å bli kjent med sin egen etniske musikk.

Kvensk Finsk Riksforbund har erfaring med arbeid med tradisjonell kvenskfinsk folkemusikk. Allerede i 1996 gav leder av KFR, Bjørnar Seppola, sammen med Terje Aho ut en kvenskfinsk sangbok, Ruijan Laulukirja. Det er den første kvenskfinske sangbok som noensinne er utgitt i Norge.

I 2012 gav forbundet, i samarbeid med etnisk musikk-klubb ut et dobbelalbum, Kvenskfinsk tradisjon i Norge. Minner fra barndom og ungdom, med 2 CD-er og teksthefte med 60 tradisjonelle kvenskfinske sanger og folkemelodier. Albumet hadde med arkivopptak av kvenskfinsk folkemusikk tatt opp på 1980-tallet. I tillegg presenterte Elin Brandvoll, Väinö Nilsen og Bjørnar Seppola kvenskfinsk folkemusikk av i dag.

I 2013 presenterte de samme kvenskfinsk folkemusikk over NRK P2 i programmet Folkemusikktimen, to søndager på rad. Våre aktive medlemmer Elin Brandvoll, Erik Lambela, Väinö Nilsen og Leif Bjørnar Pedersen Seppola har alle i tillegg presentert kvensk folkemusikk på scener rundt om, i radio og TV, både som solister og i sangkor.

En av de mest markante utøverne av vår folkemusikk er tidligere styremedlem og langvarig medlem Väinö Nilsen fra Tana. Han har erfaring fra internasjonale samlinger for folkemusikk hvor han har deltatt med munnspill. I 2014 oppnådde Väinö en 2-plass i konkurranse med finske, estiske og nederlandske munnspillere på et stevne i Merikarvia i Finland. I 2015 gikk han helt til topps i det finske mesterskapet for individuelle spillere av diatonisk munnspill.

Takket være støtte fra departementet har vi fra 2016 arrangert vellykkede treff for utøvere av kvensk/finsk folkemusikk. For eksempel samlet vi 32 musikere til Weekend-samling i 2018. Blant disse var 7 fra Norge. At vi har med utøvere fra Sverige, Finland og til og med Karelen i Russland har sammenheng med at i har behov for et bredere miljø og utveksle kunnskap med.

Kaustinen folkemusikkfestival i Finland 3 uka i juli hvert år er Nordens største. Enkelte år har besøkstallene vært oppe i 70 000 publikummere og 1000 utøvere. Dette er per i dag den bestemt arenaen for kvenskfinske folkemusikere fra Norge å kunne delta i festivalen for å lære og for å presentere det de kan.

Media har også vist interesse for vårt arbeid med kvenskfinsk folkemusikk. Blant annet har det vært artikler i Nordlys, Framtid i Nord og i Ruijan Kaiku.

Vi ønsker å bygge videre på denne erfaringen og prøve å samle folk som arbeider med kvensk-finsk musikk til en weekend-samling for kvenskfinsk folkemusikk hvert år. Videre ønsker vi å utvide med å holde kurs for unge utøvere.

Musikk er viktig for folks identitet. Det er mangel på utøvere av kvenskfinsk musikk. Særlig blant unge utøvere.

Skillelinje Kvensk Finsk Riksforbund

Ta kontakt for å gi eller få mer informasjon:

Styreleder i forbundet: Bjørnar Seppola, bjseppola (at) hotmail.com, +47 951 81 732

Sekretær: Rune Bjerkli, kvenfinn (at) gmail.com, +47 901 444 67

Del denne på:

Kvensk Finsk Riksforbund logo