15 – 17 Et år på videregående skole (lukio) i svaneland?

Kvenske og finske lokalforeninger

Youth For Understanding formidler utvekslingsprogrammer for elever på videregående skole. Dette er en gylden mulighet til å tilbringe et helt skoleår i Finland – de tusen svaners land.

Del denne på:

Den beste måten å bli flink i et språk er å tilbringe tid der språket brukes daglig. Kvensk Finsk Riksforbund har kartlagt hvem som tilbyr utvekslingsprogram for elever på videregående skoler. Det er to programmer som tilbyr opphold i Finland: American Field Service (AFS) og Youth For Understanding (YFU). Et år i Finland koster rundt NOK 104 500. Søknadsfristen er vanligvis i begynnelsen av året for skoleåret som starter på høsten. Statens Lånekasse kan også bidra til et utvekslingsår på videregående skole i Finland. Et utvekslingsår betyr at man får en finsk familie og nye venner samt andre perspektiver. På denne siden er en liten presentasjon av Youth For Understanding sitt program.
Kvenske og finske lokalforeninger

Innsjø og skog i Finland

I tillegg kan enhver i aldersgruppen som ønsker å dra til Finland ta kontakt med Kvensk Finsk Riksforbund. Forbundet har et stort nettverk begge veier og kan også bidra med stipender.

Kvensk Finsk Riksforbund kan også bidra motsatt vei. Finsk ungdom som vil tilbringe tid i Norge er en ønsket ressurs av flere grunner. De kan for eksempel snakke finsk med finsktalende lokalsamfunn i fritiden. (Det blir nok god anledning å praktisere skandinavisk også).

Youth For Understanding

Kvenske og finske lokalforeninger

Hopp i det!

Youth For Understanding tar i mot søknader, formidler skoler, hjelper til med vertsfamilie, og kan også bidra på andre måter for de som ønsker det.

Lenger ned på denne siden finner du direkte link til søknadsskjema.

På Youth For Understanding sine nettsider finner du mer og oppdatert informasjon om tilbudet: Youth For Understanding Norge.

Skolen

Kvenske og finske lokalforeninger

På skolen

Finland er kanskje mest kjent for mine mange innsjøer og saunaer. Opplev et annerledes år på en finsk lukio, lær et språk som skiller seg total fra de andre nordiske språkene og lev i landet som er blant de fremste på teknologi. Finner elsker tekniske hjelpemidler og utstyr.

Som utvekslingselev med YFU går du på skole i vertslandet, følger vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine. Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.

Som utvekslingsstudent i Finland vil du gå på en lukio (videregående skole i Finland), hvor du kan velge blant en rekke forskjellige fag. Skoleåret varer fra midten av august til begynnelsen av juni, i løpet av skoleåret har man høstferie, juleferie og vinterferie. Språket som snakkes på skolen er enten finsk eller svensk, men det er svært viktig at elevene er motivert for å lære finsk.

YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

Familieliv

Kvenske og finske lokalforeninger

Tervetuloa!

De er vanskelig å gi et entydig bilde av hva en finsk familie er. Som i alle andre land finnes det forskjellige varianter fra mer tradisjonelle familier til enslige foreldre. I de største byene bor mange foreldre i leilighetskomplekser, utenfor byen er det mer vanlig å bo i hus. Mange familier har en hytte på landet hvor de tilbringer feriene. Og du vil finne en sauna i de fleste hus. I Finland finnes det 1,5 millioner saunaer. Begge foreldre jobber vanligvis utenfor hjemmet og barna forventes derfor å delta i husarbeidet. Mange utvekslingsstudenter plasseres på mindre steder og på landsbygden. Det gir deg sjansen til å teste nye aktiviteter og oppleve Finland.

Elsker du sport?

Kvenske og finske lokalforeninger

Kanopadling

Da er Finland riktig land for deg. Finnene elsker å delta på sportseventer, siden sport er kjent for å være den nasjonale hobbyen. Det finnes en sport kalt Pesäpallo, også kjent som finsk baseball, som også er praktisert i land som Sverige, Australia, Sveits og Tyskland. Det er en raskt bevegende balltre og ball sport som har vokst til å bli svært populær de siste årene.

Likevel er de mest populære sportene å følge med på tv, Formel 1 og ishockey.

En annen ting som Finske familier elsker å gjøre når de har fritid, er å dra til deres andre hjem eller å besøke slektninger som bor nært en av de nydelige innsjøene som finns i Finland. Finnene drar dit for å fiske, spise og kanskje til og med ta en kald svømmetur før de slapper av i badstuen etterpå. Finner elsker å være utendørs og nyter mange utendørs aktiviteter selv når det er kaldt ute.

Finland er også sterkt knyttet til kunst, dansing og musikk, som resulterer i nok av morsomme konserter og festivaler som man kan nyte gjennom året. Studenter kan også ha det gøy på en mer tradisjonell festival som sauna festivalen eller finske folkedansfestival.

Bli en global verdensborger

Kvenske og finske lokalforeninger

YFU fremmer interkulturell forståelse, gjensidig respekt, og sosialt ansvar gjennom et lærerikt utvekslingsopphold for ungdom, familier og samfunn.

YFUs kjerneopplevelse lærer ungdom om verden. Unge mennesker søker og reiser ofte på kulturutveksling for eventyrets skyld og jakten på det litt ukjente, men de ender opp med å få mye mer ut av opplevelsen. De vokser som mennesker og blir unge voksne. De blir mer uavhengige og modne, og ser ting med mer åpne øyne. De lærer masse om nye kulturer, med de lærer også mye om seg selv som person.

Åpent sinn og hjerte

Både elever og vertsfamilier skaper relasjoner og følelsesmessige bånd med personer fra en annen kultur, noe som resulterer i en familiær følelse som ikke kan bli kjøpt.

Dette er en mulighet til å se verden på nært hold. Å reise på utveksling viser elever hverdagen i et annet samfunn. Man lærer fra innsiden ut, som bare skjer når en person har tid til å tenke dypt på hva de lærer.

Nysgjerrighet om verden utvider kulturell bevissthet og aksept av andre måter å leve på, noe som fører til et bredere perspektiv og større forståelse.

YFU-opplevelsen korrigerer inntrykk og stereotypier som altfor lett dannes ved å stole på masse- og sosiale medier

Kulturutveksling gir oss bredere synspunkt og perspektiv

Forbedrer global forståelse ved å utdype vår takknemlighet for andre kulturer og skikker, noe som igjen øker toleransen, reduserer vold og bidrar til å eliminere stereotypier. Styrker vår felles menneskehet ved å understreke at mennesker overalt har samme følelser, gleder og utfordringer.

Humaniserer diplomati, tar det utover det offentlige ansiktet av protokoll, politikk og politikk, og tillater kraftige mellommenneskelige erfaringer. Innstiller en følelse av nasjonal stolthet og ideen om at du representerer din nasjon.

Globale verdensborgere siden 1967

Målet til YFU er å bidra til en positiv global endring. YFU ble grunnlagt i 1951 med det formål å gi verden en ny start etter ødeleggelsene fra andre verdenskrig. Siden da har vi vokst til å bli et nettverk bestående av mer enn 50 land, som binder verden sammen gjennom kulturell utveksling. Samtidig som våre elever opplever en enorm personlig utvikling, kan de positive inntrykkene de gir på vertsfamilier, venner, skoler, lærere og naboer være med å påvirke hele samfunn. Personlige meninger er de som til slutt vil forandre de allmenne oppfatningene. De allmenne meningene blir representert av våre folkevalgte, som jobber fram en politikk som senere ligger til grunn for alt diplomatisk, internasjonalt arbeid.

«YFU fremmer interkulturell forståelse, gjensidig respekt, og sosialt ansvar gjennom et lærerikt utvekslingsopphold for ungdom, familier og samfunn.»

Våre verdier deles av alle YFU-organisasjonene rundt om i verden Youth for Understanding tilbyr deg ditt livs reise. Utbyttet er en opplevelse som finner fram det aller beste hos folk og åpner opp for livsvarige kontakter. Du kommer til å få kontakter og erfaringer som vil forandre ditt syn på verden. Vi er der for deg hele veien – fra søknad til hjemreise – og hjelper deg dessuten med å holde kontakt med ditt internasjonale nettverk lenge etter at du er ferdig med ditt utvekslingsår, blant annet i form av ulike samlinger.

Søknadsskjema

Kvenske og finske lokalforeninger
Land Finland 
Lengde Et år
Aldersgruppe 15 – 17 år
Programpris NOK 84.500 (2021)
Oppstartsdato August

Kontakt

Dersom du ønsker mer informasjon.

Del denne på:

Kvensk Finsk Riksforbund logo