Kveeni Suomi Festivaali

Laster Arrangementer

Sisu time(n) – Samer i isen

Forfatter Arne Johan Nilsen har tidligere skrevet boka «Torpedering ved Sværholt». Han har god grunn til å være stolt over sine samiske og kvenske aner. På samefolkets dag 6. februar kommer Nilsen til Lyngen for å fortelle historier fra sin nyeste bok.

I boka «Samer i isen» følger vi samer og kvener på polferd med Nansen og Amundsen. Der vi tidligere har lest om heltedåder fra nordmennenes synsvinkel får vi her en tolkning med fokus på samenes bidrag.

Boka er på sitt beste der Nansen er med. Det er en fryd å lese om Balto og Ravnas møte med Nansen og deres ferd over Grønland.

Balto: «Jeg er 26 år, og Ravna er 45 år.»
Nansen stusset. Han hadde bedt om to mellom 30 og 40 år.

Det er også fornøyelig å lese om testingen av utstyret, i Nordmarka. Balto mente soveposene var for varme, så han og Ravna sov utenfor teltet. De to hadde også en annen tilnærming til ekspedisjonen over Grønland. De trodde det skulle bli «lettjente penger for å gå en skitur». Men selv om de hadde en annen motivasjon var deres bidrag store.

Nilsen kaster fortjent glans over samene, og deres bidrag til polarhistorien. Om Nansen og Amundsen ville klart seg uten samene er usikkert. Det som er sikkert er at samene bidro med styrke, kunnskap, lojalitet, humor og mye mer.

En hel reinflokk fraktes til Grønland fra Norge. Mange samer var med å drive reindrift på Grønland.

Svenskesamene som startet verdens lengste skirenn.

Foredraget starter kl. 16.00.

Samisk mat

Det blir servering av samisk mat fra kl. 12.00.

Korona

Vi blir å forholde oss til korona-reglementet som myndighetene fastsetter og gjør publikum oppmerksom på at tiltak som er pålagt vil iverksettes. Det vil da for eksempel være bruk av munnbind, vasking/antibac av hender, og avstandsregler.

Sameflagg

Gå til toppen