Kveeni Suomi Festivaali

Laster Arrangementer

KANSELLERT PÅ GRUNN AV VÆRFORHOLDENE :-{ Turmarsj nedover Skibotndalen

(Med forbehold om endringer) I høst har vi vandret 60 km fra Riksgrensen og ned til bensinstasjonen Circle K. Vi planlegger flere turmarsjer i 2023. Søndag 23. oktober inviterer vi lokalbefolkningen til å være med på å utforske nye traseer fra Skibotndalen og ned til Skibotn. Circle K – Skibotndalen – Skibotn (Circle K) Kl. 08.30 – Vi møtes på Circle K Kl. 09.00  – Oppstart med Fredrik Aspö som guide – Vi kjører til utgangspunktet for dagens turmarsj Kl. 17.00 – Vi avslutter med Pizza på Circle K Gi beskjed om du ønsker transport opp Skibotndalen. (Tlf 901 444 67 / kvenfinn@gmail.com). Vi anbefaler gode skotøy, nistepakke, drikke eller kopp og vadesko i tilfelle man må over bekk/elv. De som er med vil få et Pilgrimsmerke.

 

Bakgrunn for Arktinen pilgrim

De første læstadianske predikantene bosatte seg på Polleidet. Vi arrangerte i august en vandring fra Polleidet til kirka på Lyngseidet. Planen er at denne vandringen i løpet av noen år skal være en siste etappe på en hel uke med vandring gjennom Tornedalsområde. Lyngen kommune ble som kjent en del av Tornedalsrådet 1. januar 2022 og det er naturlig at vi tar initiativ til et slikt arrangement. De som bidrar med å gå opp trase i Skibotn har derfor en unik mulighet til å være med på å lage en vandringsled som vil foregå i tre land der folk har vandret i all tid mellom Bottenviken og Ishavet. Arktinen pilgrim Lyngen logoer

 

Arrangør

Det har vært et nordisk folk-til-folk samarbeid vest-øst i tusener av år som vi vil videreutvikle. Lyngen kvensk-finsk forening, Kvensk Finsk Riksforbund, og vår nordiske samarbeidsorganisasjon Kveenimaayhistys (Kvenlandsförbundet) er interessert å komme i kontakt med alle som kan bidra til den arktiske pilgrimsferden fra Bottenviken til Ishavet.

Arktinen

Arktinen er finsk for «arktisk». Den finske bibelen og det finske språket var i mange år et mye brukt språk i kirke, kapell, bedehus og forsamlinger. Det finske (finsk, kvensk, meänkieli) språket var folkespråket også utenfor det vi i dag kjenner som Finland. Det finske språket har vært like utbredt som det norske/svenske språket for mange slekter i Nord-Troms, Tornedalen og Nordkalotten.

Grønn

Arrangørene vil implementere grønne og bærekraftige løsninger i Arktinen Pilgrim.

Fisk

Fisken er vår pilgrimsillustrasjon av flere grunner: Fisken er et viktig folkelig religiøst symbol. Fisken i logoen er den vi finner i de eldste helleristningen i området. Den symboliserer havene, innsjøene og elvene i området som er fulle av fisk. Fisken har vært og er en salig kilde til proteiner og mat. Fisken har og vil alltid sikre folk arbeid. Den symboliserer mer enn noe annet næringsutvikling i de arktiske områdene.

Noen bilder

Her er noen bilder fra høstens vandringer mellom Kilpisjärvi og Skibotn. Fredrik Aspö er guiden: Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring Skibotn vandring

Del denne på:

Gå til toppen