Regjeringens tvangspolitikk overfor kvener/norskfinner

Rune Bjerkli

Rune Bjerkli i Kvensk Finsk Riksforbund/Kvenlandsförbundet observerer nok en gang at regjeringen Støre bruker mer skattepenger til tiltak som virker mot formålet; finsk/kvensk kultur på det vakre språket.

Del denne på:

Senterpartiet ønsker å fjerne det finske språket til kvener/finner (norskfinner, sjøfinner, skogfinner) en gang for alle. Kvensk Finsk Riksforbund reagerer på at regjeringen forsterker splittingen av det kvenske/finske miljøet i Norge i de som blir verdsatt og de som ikke blir verdsatt.

På tross av at elevtallene for finsk/kvensk undervisning synker drastisk fra år til år, så pøser regjeringen Støre på med feil medisin.

Nå økes potten til prosjektarbeid rundt kvensk språk fra 12 millioner til 18 millioner kroner.

Senterpartiet har i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) laget et regelverk som ekskluderer prosjektarbeid rundt finsk språk. På tross av at det er finsk språk som elevene vil ha, spesielt i Finnmark og Troms. Der finsk er et regionalt nordisk språk. Nordområde-regjeringen Støre støtter ikke disse.

I tillegg har KDD lagt føringer for at det ikke er anledning for interesseorganisasjonen å jobbe for det de selv ønsker, blant annet det finske språket. KDD øremerker midler til organisasjoner som jobber i tråd med det regjeringen definerer som våre interesser.

Kvensk Finsk Riksforbund har fremdeles Visjon 2041 som en viktig ledestjerne. 2041 elever på skolen med finsk undervisning i år 2041. På dette nivået kan Norge ha et bærekraftig finsk/kvensk kulturliv i Norge på det finske språket. Da vil vi blant annet være i stand til å utdanne nok finsklærere fra egne rekker. Vi innser at regjeringen Støre jobber mot en slik målsetting.

Kvensk Finsk Riksforbund jobber uavbrutt for å stoppe nedgangen i antall elever og vil bidra til at det finske språket igjen får en oppgang i Norge.

Kvensk Finsk Riksforbund påpeker at regjeringen Støre bryter menneskerettighetene (artikkel 26 og 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter/menneskerettsloven) ved kun å satse på støtte til kvensk språk og ikke kvener/finner som ser på finsk som sitt språk.

Del denne på:

Uutiset
Uutiset
Medlem
Interreg Aurora