Kveeni Suomi Festivaali

Kveeni Suomi Festivaali 29 – 30. juli

Hovedarrangementet vil i år være på Polleidet i Lyngen. Vi skal samarbeide med Nord-Norsk trekkspilltreff som foregår 27 – 31. juli 2022.

Hovedgrunnen for dette tiltaket er å få til en koordinert satsing for barn og ungdom i årene som kommer. Vi trenger rekruttering til trekkspill og folkemusikk. Nord-Norsk trekkspilltreff har i flere tiår vært et arrangement som samler trekkspillere fra hele Nord-Norge. Etter to års stilstans på grunn av korona-pandemien vil endelig treffet igjen gå av stabelen.

Kveeni Suomi Festivaali vil være involvert i arrangementene på selve trekkspilltreffet. Vi vil også ha våre egne arrangement. Disse vil ikke kolliderer med de andre arrangementene. Trekkspilltreffet foregår på Lyngen/Karnes IL sitt klubbhus på Polleidet. Våre arrangement vil foregå på MIT FabLab. I tillegg blir det noen små arrangement på Lyngenferga og på andre steder i Lyngen kommune.

Hovedarrangementet er nok dans både på fredag og lørdag.

Klubbhuset på Polleidet og MIT FabLab ligger så tett at en verdensmester i spyd nesten klarer å kaste spydet fra den ene til den andre plassen.

Noen av årets musikere på Kveeni Suomi Festivaali:

 • Jukka Lampela, trekkspill
 • Väinö Nilsen, munnspill
 • Flere lokale musikanter

Programmet så langt:

Fredag 29. juli

Musikk på Lyngenferga t/r Lyngseidet – Olderdalen kl. 12.35 – 14.00

(+Samspill senere på dagen og dans på kvelden på Polleidet)

Lørdag 30. juli

Kvenskfinsk musikk og sang på MIT FabLab – kl. 13.00.

Vi bidrar på Trekkspilltreffets konsert på Polleidet – kl. 15.00.

(+Dans på kvelden på Polleidet)

NB! Kvensk Finsk Riksforbund avholder Landsmøte de samme dagene.

Nord-Norsk trekkspilltreff

I år samarbeider Kvensk Finsk Riksforbund/Lyngen kvensk-finsk forening med trekkspillkretsen i Troms og Nord-Norsk trekkspilltreff.

Kveeni suomi festivaali

er støttet av:

Troms og Finnmark fylkeskommune

Del denne på:

tervetuloa
Av |2022-07-25T21:15:43+02:00juli 24th, 2022|Kategorier: |Stikkord: , |

Hyvä Kveeni Suomi Festivaali!

Kveeni Suomi Festivaali et arnested for kvenskfinsk kultur

Telemarksforsknings rapport om KMD

Tallari med konsert direkte på stream fra folkemusikkens mekka, Kaustinen, Finland. Ellers på festivalen ble det verdenspremiere på kvensk teater (på det vakre språket), allsang, flere fremførelser av kvenskfinsk og annen folkemusikk.

Kveeni Suomi Festivaali kan avsløre minst en grenseløs ringvirkning for kvenskfinsk folkemusikk. I 2020 ble programmet annerledes på grunn av koronasituasjonen. Det ble verdenspremiere på kvenskfinsk teater; direkte konsert fra folkemusikkens mekka, Kaustinen; allsang; flere fremførelser av kvenskfinsk og annen folkemusikk.

Beddari Nilsen og allsang

I flere har vi arangert kvensk/finsk musikktreff der Trygve Beddari har vært en av de mange artistene. Sammen med Anne Margaret Nilsen var Beddari og Nilsen sentral i årets arrangement.

De fremførte flere låter på lørdagsformiddagen. Etter lunsj ble det allsang med publikum der Beddari Nilsen sto for musikken. Både ønskelåter og sanger fra riksforbundets og Skibotn kven og finneforenings sanghefte ble sunget. «Metsäkukkia», «Miljoona ruusua», «Emma», «Suhmuran santra» og Väliaikainen» er et knippe av låtene som runget inne på Kafe ruija.

Beddari Nilsen fremførte låter og ledet allsang:

 • Beddari Nilsen
 • Grenseløs allsang
Telemarksforsknings rapport om KMD

Roald Hjalmarsen fyrte også opp trekkspillet sitt. Med sitt trekkspill førte han oss ut på Lyngenfjorden med varm sommerluft i seilene. Han gjennomførte en musikalsk reise fra nord og sør, øst og vest og fikk også fruen Marit på scenen for å synge på en av låtene.

Telemarksforsknings rapport om KMD

Tallari (Arto Järvelä, Katri Haukilahti, ja Sampo Korva)

Direktesending fra Kaustinen med Tallari

På nettlink fra Finland fikk vi en direkte overføring av levende bilde og lyd med folkemusikkgruppen Tallari. Katri Haukilahti (fiolin, vokal, harmonium), Arto Järvelä (fiolin, mandolin vokal), Sampo Korva (harmonium, melodeons, gitar, vokal) fremførte disse låtene:

 1. Antti Huntuksen sottiisit
 2. Salonkivalssi
 3. Taitaa tulla
 4. Vuoma-Pertin jenkka
 5. Vuoma-Pertin leikkisä polokka
 6. Tule illalla
 7. Per Dahlin Oskarin valssi
 8. Frank Hietalan polskasikermä
 9. 5:den enkeliska ja Hippatahti
 10. Laulu, olut ja viina
 11. Rakkaus on aarre
 12. Markkinamarssi

Tallari er yrkesmusikere fra Finland og er tilknyttet det sterke folkemusikkmiljøet i Kaustinen, omtrent to timer sør for Oulu. Kaustinen er tilholdsstedet for både folkemusikkinstitutt og den årlige Kaustinen folkemusikkfestivalen som er en av de største i hele Norden.

Telemarksforsknings rapport om KMD

Ivar Beddari

Teater på det vakre språket

På kvelden ble det verdenspremiere på teaterstykket «Anna kveenin puhua» av og med Ivar Beddari på det vakre språket. Beddari er en del av en ny generasjon med sofistikerte skuespillere. Gjennom han fikk vi høre kvenen snakke med ungdommelig energi og voksen innlevelse. Beddari har som mange andre som har lært seg språket tilbrakt studietid i Finland. Her er et lite utsnitt av hendelsene i forestillingen:

1486. Jani Alalahti bosetter seg i nord for å fiske laks.
1843. John Rice Crowe har startet “Alten Copper Works” uttaler seg om kvenene som gode arbeidsfolk. De utgjør 500 av de 900 arbeiderne hans i kobbergruva i Alta – (senere Kåfjord Kobberverk).
1902. Jordsalgsloven kommer, “Kvenklausulen”, man må ha norsk etternavn og benytte norsk i daglig bruk for å få lån.
1929. Eivind Berggrav overtar Hålogaland Bispestol og prøver å nekte den finske kirke å sende bibler til Norge.

Å få til et teaterstykke på det vakre språket har vært et prosjekt som riksforbundet har jobbet med i flere år.

Jeg har hørt den kvenske/finske historien på norsk flere ganger, å få høre den på finsk ga en ny opplevelse (onkel Trygve Beddari)

Å få sin historie på «sitt tidligere» språk viser at man bare får med bruddstykker av sin historie og kultur når man i varierende grad behersker kvensk eller finsk. Man blir utenfor deler av sin kultur og identitet når språket halter.

Ethvert språk har i seg iboende kontekster, kunnskap, referansegrunnlag og tankesett som er vanskelig å oversette fra et språk til et annet. Språket er limet i kulturen, det er saltet i maten, og kaffen i melka.

Telemarksforsknings rapport om KMD

Sentrale personer i arrangementet: Leif Bjørnar Pedersen Seppola, Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen, Ivar Beddari, Bjørnar Seppola, Elin Brandvoll

Konkrete grenseløse ringvirkninger

Festivalen ble avsluttet på Brennfjell camping med uformell jamming der Beddari Nilsen og Erik Lambela trakterte instrumentene.

Folkemusikkarrangementene til riksforbundet har skapt noen av de ringvirkningene som vi har jobbet for. Trygve Beddari sier at han og Anne Margaret bidro med underholdning i forbindelse med Øvre Pasvik nasjonalparks 50-årsjubileum i august i år. Ved treriksrøysa Norge-Finland-Russland spilte de sammen med flere andre folkemusikere både fra Finland og Russland. Musikere som Beddari Nilsen har blitt kjent med på kvenskfinsk musikktreff i Skibotn opp gjennom årene.

Vi håper at samarbeidet riksforbundet nå har opprettet med Kaustinen kan bidra til at folkemusikken blir mer populær og at flere vil bli utøvere av denne viktige kulturarven. Folkemusikken er grenseløs, spesielt i nord.

Del denne på:

Knyttneve

Av |2020-09-21T18:53:31+02:00september 21st, 2020|Kategorier: Nyheter|Stikkord: , , |

Kveeni Suomi Festivaali

Kveeni Suomi Festivaali 19 – 20. september

(NB! Setereservasjon tilgjengelig pga covid-19). Gjennom flere år har Kvensk Finsk Riksforbund gått i bresjen for å revitalisere kvenskfinsk folkemusikk. Vi har satset mye på å samle aktører til et musikktreff hver forsommer i Skibotn de siste årene der utøverne blir kjent med hverandre, lærer av hverandre samtidig som publikum kan komme å høre på og ha det hyggelig. På grunn av koronasituasjonen har vi blitt nødt til å utsette forsommerens treff til høsten og vi vil gjennomføre tiltak mot smitte og smittesporingstiltak.

NB! På grunn av koronasituasjonen ser vi gjerne at sitteplass(er) blir reservert før programmet, enkelt skjema finnes lenger ned på denne siden. 

I år er programmet utvidet med et kvensk teater på kvensk/finsk – det vakre språket.

På grunn av nye restriksjoner vedrørende korona, så vil dessverre ikke musikere utenfor Norge ikke kunne delta, fysisk. Dette går også utover det planlagte kurset i kantele som vi må gjøre noe med senere. I stedet har vi vært så heldig å få til en direkte sending med Tallari fra den nordiske folkemusikkens mekka, Kaustinen. Tallari denne lørdagen vil bestå av:

 • Katri Haukilahti, fiolin, vokal
 • Arto Järvelä, fiolin, mandolin, harmonium, vokal
 • Sampo Korva, harmonium, gitar, melodeon, vokal

De kommer stort sett til å spille tradisjonelle sanger fra Nord Finland og noen lokale låter fra Kaustinen.

Musikere fra Norge som foreløpig har meldt sin ankomst er blant annet:

 • Trygve Beddari
 • Anne Margaret Nilsen
 • Dag Okstad
 • Jakob Mikkelsen
 • Erik Lambela
 • Roald Hjalmarsen

Blant annet så har Roald Hjalmarsen bebudet nye låter på repertoaret. Arrangementet foregår på Kafe Ruija på lørdag. Det siste arrangementet – kvensk teater – starter kl. 18.00.

Etter teater blir det jamming på lørdagskvelden på Brennfjell camping, Nordlysveien 3659, 9143 Skibotn. Søndagens program foregår også på Brennfjell camping.

PROGRAM

Lørdag 19. september:

Kl 12.30 Åpning
Kl 12.45 Folkemusikk – diverse artister
Kl 14.00 En direkte overføring fra folkemusikkens mekka Kaustinen i Finland, med Tallari
Kl 15.00 Matpause
Kl 16.00 Mer musikk
Kl 18.00 Kvensk Finsk teater – «La kvenen snakke» (Ivar Beddari)
Kl 20.30 Jamming utover kvelden på Brennfjell camping

Søndag 20. september:

Kl 09.30 Frokost Brennfjell camping
Kl 10.30 Folkemusikk
Kl 12.30 Avslutting – premiering
Kl 13.00 Hjemreise

Fri adgang!

Velkommen!

OHJELMAA

Lauantai 19. septemperikuu/syyskuu:

Klo 12.30 Avajaiset
Klo 13.00 Kansanmusiikki esityksiä
Klo 14.00 Tallari yhtyeen virtuaalinen konsertti Kaustisen Pelimanni talosta
Klo 15.00 Ruokatauko
Klo 16.00 Lisää musiikki esityksiä
Klo 18.00 Kveeni Suomi teatteri – «Anna kveenin puhua» (Ivar Beddari)
Klo 20.30 Kansanmusiikki esityksiä jammaa Brennfjell camping

Sunnuntai 20. septemperikuu/syyskuu:

Klo 09.30 Aamiainen Brennfjell camping
Klo 10.00 Päivän ohjelma alkaa
Klo 12.00 Palkinnot ja yhteissoitto
Klo 13.00 Kotimatka

Vapaa pääsy!

TERVETULOA!

Kvenske og finske lokalforeninger

Sampo Korva / Tallari

Kvenske og finske lokalforeninger

Arto Järvelä / Tallari

Skillelinje Kvensk Finsk Riksforbund

Reserver sitteplasser til Kveeni Suomi Festivaali

Kiitos paljon!

Skillelinje Kvensk Finsk Riksforbund

Kveeni Suomi Festivaali er støttet av:

Troms og Finnmark fylkeskommune
Kulturrådet

Del denne på:

Av |2021-04-16T16:56:50+02:00september 8th, 2020|Kategorier: |Stikkord: , |

Tittel

Gå til toppen