Samefolkets dag

Sisu time(n) – Samer i isen

Forfatter Arne Johan Nilsen har tidligere skrevet boka «Torpedering ved Sværholt». Han har god grunn til å være stolt over sine samiske og kvenske aner. På samefolkets dag 6. februar kommer Nilsen til Lyngen for å fortelle historier fra sin nyeste bok.

I boka «Samer i isen» følger vi samer og kvener på polferd med Nansen og Amundsen. Der vi tidligere har lest om heltedåder fra nordmennenes synsvinkel får vi her en tolkning med fokus på samenes bidrag.

Boka er på sitt beste der Nansen er med. Det er en fryd å lese om Balto og Ravnas møte med Nansen og deres ferd over Grønland.

Balto: «Jeg er 26 år, og Ravna er 45 år.»
Nansen stusset. Han hadde bedt om to mellom 30 og 40 år.

Det er også fornøyelig å lese om testingen av utstyret, i Nordmarka. Balto mente soveposene var for varme, så han og Ravna sov utenfor teltet. De to hadde også en annen tilnærming til ekspedisjonen over Grønland. De trodde det skulle bli «lettjente penger for å gå en skitur». Men selv om de hadde en annen motivasjon var deres bidrag store.

Nilsen kaster fortjent glans over samene, og deres bidrag til polarhistorien. Om Nansen og Amundsen ville klart seg uten samene er usikkert. Det som er sikkert er at samene bidro med styrke, kunnskap, lojalitet, humor og mye mer.

En hel reinflokk fraktes til Grønland fra Norge. Mange samer var med å drive reindrift på Grønland.

Svenskesamene som startet verdens lengste skirenn.

Foredraget starter kl. 16.00.

Samisk mat

Det blir servering av samisk mat fra kl. 12.00.

Korona

Vi blir å forholde oss til korona-reglementet som myndighetene fastsetter og gjør publikum oppmerksom på at tiltak som er pålagt vil iverksettes. Det vil da for eksempel være bruk av munnbind, vasking/antibac av hender, og avstandsregler.

Sameflagg

Av |2022-02-05T00:02:57+01:00januar 27th, 2022|Kategorier: |Stikkord: , , , |

Kvenfolkets dag

Sisu time(n) – Kvener i isen

Forfatter Arne Johan Nilsen har tidligere skrevet boka «Torpedering ved Sværholt». Han har god grunn til å være stolt over sine samiske og kvenske aner. På kvenfolkets dag 16. mars kommer Nilsen til Lyngen for å fortelle historier fra sin nyeste bok.

I boka «Samer i isen» følger vi samer og kvener på polferd med Nansen og Amundsen. Der vi tidligere har lest om heltedåder fra nordmennenes synsvinkel får vi her en tolkning med fokus på kvenenes bidrag.

Også kvener bidro i vesentlig grad. Særlig Lindstrøm. Også Seppola med hundene sine, omtales.
Ishavsskipperen fra Tromsø som var vant med å leve i isen.

Vekkerklokka ringte klokka fem om ettermiddagen i Antarktis, Amundsen ba Lindstrøm om å ta telefonen! Lindstrøm tuslet ut på kjøkkenet og holdt en lang samtale, avsluttet med å si at sjefen var opptatt.

Amundsen roste Lindstrøm og ville neppe klart seg uten kvener. Det som er sikkert er at de bidro med styrke, kunnskap, lojalitet, humor og mye mer.

Kvenen fra Vadsø som drev fiske med småbåt på Grønland.

Ishavsskipperen som lot Amundsen gå i forveien da de erobret sydpolen. Han lot som han hadde problemer med hundene.

Foredraget starter kl. 18.00.

Kvenskfinsk mat

Det blir servering av kvenskfinsk mat fra kl. 13.00.

Korona

Vi blir å forholde oss til korona-reglementet som myndighetene fastsetter og gjør publikum oppmerksom på at tiltak som er pålagt vil iverksettes. Det vil da for eksempel være bruk av munnbind, vasking/antibac av hender, og avstandsregler.

Kvenflagget

Av |2022-01-27T04:46:23+01:00januar 27th, 2022|Kategorier: |Stikkord: , , |

Tittel

Gå til toppen